Oldal kiválasztása

Átlátszó Hang

Újzenei Fesztivál

2017. január 6-15.

Átlátszó Hang

Újzenei Fesztivál

2017. január 6-15.

Egy bombatámadás elronthatja az ember étvágyát? Ki az az Alex, akinek a kezéről egy zenekart neveztek el? Miért kezd hat európai zeneszerző a thivai női börtön lakói által rögzített hangokkal komponálni? Hogyan szól egy nagydob, ha egy köteg ceruzával rajzolnak rá? Mit csinál majd egy sereg ember, ha oszcillátorokat forrasztott és kötött össze egy nagy meta-hangszerré? Milyen „szórakoztató komolyzenét” ír egy magyar zeneszerző egy osztrák együttes számára egy 1923-as szovjet némafilmhez? Hogy jön a képbe/hangba Karlheinz Stockhausen? Miért veszi fel egy amerikai együttes egy citrusféle francia nevét? Igaza van Arnold Schönbergnek, amikor azt mondja, hogy a művészet új művészetet, azaz addig meg nem ismert élményt jelent?

A válaszokat az újzene legkiválóbb előadói és alkotói szállítják majd nekünk Budapestre a világ legkülönbözőbb sarkaiból: Görögországtól Észtországig, az Amerikai Egyesült Államoktól Libanonig. A fesztivál idei programja számos hangversenyből, családi és felnőtt közönségnek szánt műhelyfoglalkozásból, előadásból, kiállításokból és filmvetítésből áll. A Budapest Music Center könyvtárában elrendezett olvasósarokban a fesztiválon elhangzó művek partitúráit tanulmányozhatják az érdeklődők.

Az előadásokhoz, koncertekhez kapcsolódóan a közönség az elhangzó darabokat, azok zeneszerzői elgondolásait kreatív részvétellel, irányított gyakorlatok által ismerheti meg, ezáltal is segítve a hozzáférést a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világához.

A fesztivál szervezői:
Zeneakadémia, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Szimpla Kert, Müpa Budapest, MuPATh, JAZZAJ, Hermina Galéria, Gryllus KFT, FUGA – Budapesti Építészeti Központ, Central European University, Budapest Music Center, Auróra

20142015 2016 – 2017 – 2018

201420152016 – 2017 – 2018