Oldal kiválasztása

BIO: Comprovisation

Jazzaj az átlátszó hang fesztiválon

JAN 20.   18:00

Fuga

1052 Budapest, Petőfi u. 5.

A Budapest Improvisers Orchestra kilenc kreatív zenész vállalkozása arra, hogy eltörölje a kortárs komolyzene és az improvizatív zene közti határokat. A tagok között egyaránt vannak zeneszerzők, kortárs zenét játszó klasszikus zenészek és a free jazz színtérről ismert játékosok:

AJTAI Péter – bőgő
BALI János – furulyák, elektronika
BOLCSÓ Bálint – elektronika
KERTÉSZ Endre – cselló
KOVÁCS Gergely – ütőhangszerek
KOVÁTS Gergő – szaxofon
RUBIK Ernő Zoltán – zongora, tárgyak
Tijana STANKOVIC – hegedű
VÁCZI Dániel – szaxofon

A kilenc fős zenekar tagjai között egyaránt vannak zeneszerzők, kortárs zenét játszó klasszikus zenészek és a free jazz színtérről ismert játékosok. Koncertjükön az előadói-alkotói szabadság széles spektrumát járják be olyan darabokkal, melyek különböző mértékben és módokon alkalmaznak improvizációt. A komponálás és a rögtönzés voltaképpen nagyon hasonló folyamatok – csak az utóbbiban nincs lehetőség “javítani”, másképp gondolni valamit. Mintha egy olyan tollal rajzolnánk, amit nem lehet fölemelni a papírról. Hogy viszonyul mindehhez a közönség? Másképp hallgatunk-e valamit, ha tudjuk, hogy minden pillanatban a szemünk előtt születnek meg a döntések? S mik a mechanizmusai a 60-as, 70-es évek nyitott formájú kompozícióinak, ahol sokszor csak játékszabályok nyújtanak előre rögzített fogódzkodót? 
A zenekar reményei szerint nem csak az általuk játszott zene lesz “kísérleti”, hanem a hallgatók is ráéreznek a saját figyelmükkel, jelenlétükkel való kísérletezésre és a zenével szemben támasztott elvárásaik tudatosítására – megélve az alkotói/aktív figyelem felszabadító állapotát.