Oldal kiválasztása

Mi-geződjünk!

A fesztivál nyitókoncertje

1 200 ft.

JAN 06.   19:00

Zeneakadémia 

Solti Terem

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

A koncert előtt, 18:00 órától interaktív beavató foglalkozást tartunk a nyitókoncert műsorához kapcsolódóan.

A zenei élmény elválaszthatatlan az előadás látványától és azoktól a nem zenei jellegű mozzanatoktól, melyek egy színpadon megtörténhetnek. Sok szerző, különösen az utóbbi évtizedekben, immár nemcsak a hangok rendjére, hanem az előadás vizualitására is komoly hangsúlyt fektet. Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál évről évre gazdagodó kínálata izgalmasabbnál izgalmasabb lehetőségeket nyújt arra, hogy ne csak hallásunkkal, hanem jól irányzott pillantásokkal is szemrevételezzünk egy-egy kompozíciót.

Immár hagyomány, hogy a sok helyszínen megvalósuló fesztivál nyitóhangversenyének a Solti terem ad otthont. Ezúttal a tradicionális zene és a hangszeres színház áll a koncert középpontjában, kínai és perzsa instrumentumok virtuózaival, valamint Megyeri Krisztina színészre, énekesre és két hangszeresre szerzett, zenés színházi darabjával találkozhatunk.

A darab egy kortárs zene-színház, vagyis olyan színpadi darab, amelyben négy ember: 1 férfi énekes és egy színész, egy iráni hangszereken játszó ütőhangszeres és egy kínai szájorgona, vagyis sheng-játékos játszanak és kommunikálnak, végig egyenrangú partnerként.

A művet 2003-ban komponáltam Franciaországban, a Fondation Royaumont felkérésére. Közös, több periódusból álló műhelymunka során, együtt dolgoztunk és gondolkoztunk Ludovic Nobileau francia rendezővel és videóművésszel, illetve a két egzotikus hangszereken játszó előadóművésszel. Így hoztunk létre egy közös színpadi produkciót, az adott helyszínre és előadókra személyre szabva. A helyszín a Royaumont-i kastély különleges adottságokkal rendelkező színpadi tere volt.  

A Migeződjünk-ben Antonia Taddei kortárs költő francia, részben szójátékokat használó, de mégis félig-halandzsának tűnő szövegével és a színpadi történésekkel szoros kapcsolatban videótrack is szerepelt, amely a színész és énekes páros ruhájára volt kivetítve, tehát velük együtt élt és mozgott, a zenét követve.

 

A mű első, 15 perces változata az élményszerű közös munka eredményeként jött létre 2003 novemberében szólalt meg először a Párizstól nem messze lévő Royaumont-ban, a kortárszenei kurzus záróeseményeként.

A második, 20 perces változat pedig 2004 áprilisában a Lille-i Operaház kamaraszínpadán valósult meg, ahol a tenor egy második áriát  kapott a darab végére. Később magyar fordítás született a szövegből, a zeneszerző munkájaként.

 

A Mi-geződjünk magyarországi bemutatója 14 év után az Átlátszó Hang Fesztivál első napján lesz Hudi László rendezésében.

Megyeri Krisztina

Műsor

Georges Aperghis: Le corps á corps (1978)

Georges Aperghis: Ligne de fissure (2008)

Tradicionális gagaku-zene

KeeYong chong: Jinxin HUA Hai (2016)

Wu Wei: Dragon Duo Dance (2019)

Megyeri Krisztina: Nousnoyons-nous,(Le désir de s’enfuir ou celui d’arriver) MI-geződjünk(Az elmenekülés vagy a megérkezés vágya) (2003)

Zenés színház énekesre, színészre és két hangszeresre

Közreműködik:

Françoise Rivalland – zarb, daff, cimbalom

Wu Wei – sheng

Sztojanov Georgi – tenor

Laurent Winkler – színművész

Szöveg: Antonia Taddei (részletek a Me jejoier – pièce mâcher című műből)

Rendező: Hudi László

Látvány: Juhász András