Oldal kiválasztása

Worte – Music – Metrum

1 500 ft.

JAN 08.   19:00

Műcsarnok

1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Morton Feldman: Only (1947) Spring of Chosroes (1977)

Dargay Marcell: Worte und/and Music (2018) – ősbemutató

Metrum Ensemble

A Qaartsiluni új néven, de változatlan ambíciókkal dolgozik tovább: szólista igényű egyéni munkákat hangolunk közös produkciókká, keressük a szituációk, a megszólalás különlegességét.

Együttessé formálódásunk első hat évében közép-európai programok keretében értékes kapcsolatokat építettünk a környező országokban élő alkotótársakkal. Több mint 30 ősbemutató,  magyarországi bemutatók, sikeres fesztiválfellepések (Konvergencie, Asynchronie, Budapesti Tavaszi Fesztivál, CAFE Budapest, Arcus Temporum, Bartók Fesztivál stb.), rádió és lemezfelvételek fémjelzik eddigi tevékenységünket.

A Maladype Színházzal koprodukcióban színpadra vitt Sáry László kisoperát (Remek hang a futkosásban) több mint negyven alkalommal játszottuk itthon és külföldön. Az előadás  2016-ban az Artisjustól az év komolyzenei  produkciója díjat, 2018-ban Podgoricában a nemzetközi FIAT Fesztiválon a “Legeredetibb zenei és színpadi kifejezés” különdíját kapta.

Az esten, a Metrum ambícióival és az Átlátszó Hang ars poétikájával összhangban, a megszólaló művek részleteibe, a próbafolyamat kulisszatitkaiba is betekintés kap a közönség.

 

„Rozmán Lajos és a Metrum Ensemble és az Átlátszó Hang felkérése egy olyan, új kompozíció megírására irányult, melyet egy koncerten lehetne megszólaltatni Morton Feldman Samuel Beckett – Words and Music művével. Mivel Feldman munkássága mindig is fontos inspirációs forrás volt számomra, ezért boldogan vállaltam a feladatot. Jelen koncerten azonban mégis két rövidebb Feldman mű, az Only című dal és a Violin&Piano fog elhangzani, mintegy mottóként előlegezve az én, Worte und/and Music c. darabomat.

A kompozíció felépítését két vokális (a 2., illetve 4.), valamint három instrumentális (az 1., 3. és 5.) tétel alkotja. A felhasznált szövegek egymástól térben és időben nagyon távol eső verseket – pontosabban dalszövegeket – kapcsolnak össze: Wilhelm Müller A melléknapok című dalát Schubert Téli utazásából, valamint Kistamás László Nehezen jöttél a világra kezdetű, eredetileg a Kontroll Csoportnak írott négysorosának német változatát. A hosszabb lélegzetű, hangszeres tételek sűrűbb szövésű textúrájukkal és formai differenciáltságukkal ellenpontozzák – vagy bizonyos esetekben továbbszövik, új megvilágításokba helyezik – az énekelt tételekben foglaltakat.

Az előadás felépítésének Rozmán-féle igényessége, a Metrum próbafolyamatának dinamizmusa, várható meglepetései kiválóan inspirálóak a komponálás folyamatában. Mindezek a Műcsarnok kiállítóterében, installációi között, akár szokatlan színpadi megoldásokat is szülhetnek.”

Dargay Marcell zeneszerző

 

Metrum Ensemble:

Kéringer László – ének

Rajk Judit – ének

Rákóczy Anna – fuvola

Szűcs Péter – klarinét/basszusklarinét

Lisa Romain – hegedű

Farkas Éva – brácsa

Kántor Balázs – cselló

Borbély László – zongora

Tóth Benedek – ütőhangszerek

Művészeti vezető, vezényel: Rozmán Lajos