koncert
Magyar Zene Háza - Előadóterem
1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.
2500 Ft

Kolloid and the Electro Sonic Dreams – Mikołaj Rytowski (POL), Robin Michel (SUI)

Az Átlátszó Hang Fesztivál Ütőhangszeres Napján a feltörekvő fiatal magyar ütőhangszeresek mellett külföldi fellépők is érkeznek a Magyar Zene Házába. Az esemény egyaránt irányul a magyar ütőhangszeres tradíció fenntartására, valamint az itthon kevésbé ismert, progresszív irányzatok prezentálására. Az esemény “éjszakai” koncertjén egy álomszerű alkotással ismerkedhetünk meg.

 

Mikołaj Rytowski lengyel származású ütőhangszeres és Robin Michel svájci média dizájner által alapított bázeli székhelyű duó egy audiovizuális koncertélménnyel gazdagítja a programot. A koncert három művészeti területet köt össze: az ütőhangszeres improvizáció és az élő-elektronika masszív hangzása szolgál az élőben létrejövő videóprezentáció alapjául. A három médium szorosan összefonódik, kapcsolatukat folyamatos interakció és szerepcsere jellemzi. A hangokat, zajmintákat, erősen ritmikus motívumokat egy videoszoftver élőben alakítja át pszichedelikus látványvilággá, amelyre a zenészek reagálnak, újabb forrást szolgáltatva ezzel a szoftvernek.

A nagyjából 45 perces előadás a két muzsikus szoros együttműködése során létrejött képzeletbeli hangi és képi világba kalauzolja el a közönséget. Mikołaj Rytowski egy kreatív hangszeres és előadóművész, akinek formális képzettsége az ütőhangszereken alapul. Tevékenysége azonban eltér az ütőhangszerek hagyományos értelmezésétől, innovatívan foglalkozik az instrumentumokkal, organikusan építve ki hangszeres gyakorlatát elképzelései köré. Robin Michel érdeklődési köre a zenei célokra irányuló számítógépes programok és interfészek fejlesztése, valamint az improvizatív és a generatív zene. Michel különböző zenekari formációk és zenei projektek tagja, emellett szabadúszóként rövidfilmek zenei kíséretén, hangkeverésen dolgozik, valamint különböző művészeti projektek és kiállítások technikai fejlesztésén és hangtervezésén dolgozik.

 

Támogatók:

 

Előadók

  • Mikołaj Rytowski - ütőhangszerek
  • Robin Michel - elektronika

Galéria

Fotó: Mohai Balázs

program