koncert
BMC Koncertterem
1093 Budapest, Mátyás u. 8.
2900 Ft

Modern Art Orchestra plays Szemző

A koncert beavató beszélgetéssel kezdődik, amelynek moderátora Dargay Marcell zeneszerző lesz.

 

„Ezerféle módját ismeri Szemző Tibor, hogy a vetített képet és a hangot – legyen az zenei vagy prózai szövet – társítsa, a moziélményt transzponálja, a koncertélményt befényezze. Műveiben az idő és a tér sűrű és újszerű kapcsolódásai jönnek létre. Egzotikus szigeteken, Tibetben járva vagy a Duna torkolatánál forgatva rálát a tegnapra és belehallgat a jövő zenéjébe.

 

Az 1979-indult korszakalkotó együttes, a 180-as csoport egyik alapítójaként és szerzőjeként, a Takarmánybázis majd a Gordiusi Čomó vezetőjeként és szóló produkciókban, Forgács Péterrel katartikus erejű filmes projektekben, Ottlik Géza, Franz Kafka, Ludwig Wittgenstein szövegeit és Kőrösi Csoma Sándor életútját megközelítve mindig többszólamú és több dimenzióban mozgó alkotásokat hozott létre.

A Modern Art Orchestra a szerző szándékához híven és aktív közreműködésével nem csupán interpretálja, hanem szinte újraalkotja az életmű eltérő szakaszaiból válogatott műveket, amelyek fordított kronológiai sorrendben csendülnek fel. 

 

A Memory Shards – egy igaz szerelem története Ada Kaleh szigetén a cigerattagyárban a lassú elárasztás idején című darab bemutató, egyszerre zene és film, egy elsüllyedt sziget utolsó lakóinak emlékezetszilánkjaival.

 

Szemző ’99-ben járt először a Himalájában, a Kőrösi Csoma-féle kanami kolostorban is. Az ott forgatott 8mm-es tekercsek alapján jött létre későbbi, Csomáról szóló filmje előzményeként a Seems Like Kailash – 2nd Sketch, amely most a MAO késztetésére és közreműködésével először hangzik fel hangversenyen.

Az Optimista előadás bemutatója – melyben a szerző az őt Erdély Miklóshoz kötő személyes és kevésbé személyes szálakat varrta el – 1988-ban volt a Zeneakadémián. A művet, amelyben a big band egy hanglemezt kísér, ezúttal a MAO a szerző eredeti elképzelései szerint szólaltatja meg.”

Zipernovszky Kornél

 

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Műsor

  • Szemző Tibor: Memory Shards – egy igaz szerelem története Ada Kaleh szigetén a cigerattagyárban a lassú elárasztás idején (2017-24)
  • Szemző Tibor: Seems Like Kailash – 2nd Sketch (1999/2002)
  • Szemző Tibor: Optimista előadás (1988)

Előadók

  • Alexandr Krestovský - TJ (szöveges szólamok)
  • Milán Szakonyi - beszélő
  • Modern Art Orchestra

Közreműködik

  • Fekete-Kovács Kornél - Művészeti vezető

program