koncert
Magyar Zene Háza - Koncerterem
1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.
3500 Ft

Traditions Redefined

Trio Dakoda

Ütőhangszeres Nap

Az Átlátszó Hang Fesztivál Ütőhangszeres Napján a feltörekvő fiatal magyar ütőhangszeresek mellett külföldi fellépők is érkeznek a Magyar Zene Házába. Az esemény egyaránt irányul a magyar ütőhangszeres tradíció fenntartására, valamint az itthon kevésbé ismert, progresszív irányzatok prezentálására. A 2021-ben alakult Trio Dakoda koncertje új perspektívát kínál a magyar közönség számára már ismert ütőhangszeres kamarazenei irányzatokhoz.

Az ütőhangszeres zenében legrégebbre visszanyúló kultúrák általi inspirálódás épp olyan jelentős az együttes számára, mint a kollektív kompozíciós munka – együtt zenélés, közös zeneszerzés és zeneszerzőkkel való szoros együttműködés. A koncerten fontos szerepet kapnak afrikai és indiai tradicionális zenékre épülő kortárs magyar kompozíciók, melyek nagy részben a zeneszerzők és az együttes közös munkája során nyerték el végső formájukat. A műsor második felében az ütőhangszerek és a zenés színház kapcsolata is előtérbe kerül, a művek között Thierry de Mey klasszikusával, az Asztali Zenével. A koncert zárószáma Rolf Wallin hangorkánjának, a Stonewave eredetileg ütős szextettként elterjedt verziójának trióra alkalmazott változata.

Az Amadinda Percussion Project (APP) palántái közül kikerült fiatal magyar tehetségek elementáris hangzásokkal, érzékeny kamarazenéléssel és pezsgő virtuozitással egyaránt várják a hallgatóságot. A “Dakoda” ősi indián név, mely “barát”-ot és “szövetséges”-t jelent, jellemezve ezzel az tagok közös gyökereken alapuló szellemiségét és munkáját. Burcsik Dávid, Hencz Kornél és Láposi Dániel zeneakadémista éveik alatt ismerték meg egymást és fedezték fel a lehetőségét egy együttes megalapításának. A trió kezdeti motivációja az volt, hogy létrejöjjön egy olyan fiatal ütőegyüttes, amely közös identitáson és zenei hagyományon alapul, és újrafogalmazza a magyar ütőhangszeres tradíció formuláit a 21. századi közönség számára. 2021-es megalakulása óta az együttes több alkalommal fellépett a Zeneakadémia színpadain, ahol egy teljes estét kitöltő bemutatkozó koncertet is játszott.

Megjelent a 2022-es luxembourgi ütőhangszeres kamaraversenyen, valamint az APP keretében a Percussive Arts Society International Convention-ön (USA). A 2023/24-es évadban pedig már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Magyar Zene Házában, az Átlátszó Hang Fesztiválon is hallhatja majd a közönség.

 

Az esemény a Magyar Zene Háza és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

 

Műsor

 • Siegfried Kutterer: Letzgi (Interlude No. 3)
 • Holló Aurél: Dance of the Cicadas
 • Bálint Baráth: Dakapi (a Trio Dakoda-nak ajánlva) Ősbemutató
 • Láposi Dániel: Circle of Encounter
 • Wolfgang Rihm: Stück
 • Homework (Láposi Dániel szólója)
 • Mauricio Kagel: Rrrrrrr…

Előadók

 • Trio Dakoda
  • Burcsik Dávid - ütőhangszerek
  • Hencz Kornél - ütőhangszerek
  • Láposi Dániel - ütőhangszerek

program