FESZTIVÁLNYITÓ

Fazekas Gergely vezetésével, a fesztivál kurátorai és a nyitókoncert művészei beszélgetnek a  fesztivál programjairól, valamint interaktív beavató foglalkozást tartanak az elhangzó művekről.

2020. január 9. 18:30

Zeneakadémia, Solti Terem

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

ENSEMBLE INTERFACE

ANAMORFÓZIS

2020. január 9. 20:00

Zeneakadémia, Solti Terem

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

A görög „anamorphosis” kifejezés azokra a felismerhetetlenségig eltorzított képekre vonatkozik, amelyek csak bizonyos nézőpontból, például valamilyen tükör révén válnak láthatóvá. A téli időszak legjelentősebb újzenei fesztiválja, az Átlátszó Hang nyitókoncertjén elhangzó művek közül a bécsi és a budapesti Zeneakadémián egyaránt tanító Varga Judit műve viseli ezt a címet. A kompozíció, amelynek párdarabja a fesztivál zárókoncertjén lesz hallható, a berlini Heroines of Sound és az Átlátszó Hang felkérésére, az Ernst von Siemens Musikstiftung támogatásával készült, és ősbemutatóként hangzik el a koncerten.

Az anamorfózis jelenségének ismerete a többi darab megértésében is segítségünkre lehet. Napjaink egyik legeredetibb zeneszerzője, a Harvardon doktorált Ashley Fure, akitől a New York-i Filharmonikusok rendeltek művet tavaly, „Therefore I was” című darabjában a Parkinson-kór zenei képét rajzolja meg; azt, hogy a működő tudat és a működő test között megszűnt idegrendszeri kommunikáció miként okozza a személyiség torzulását.

A fiatal lengyel szerző, Wojtek Blechacz és az egykor a párizsi IRCAM kutatórészlegét vezető olasz Marco Stroppa művei a zene térbeliségével játszanak, ekként torzítva a hangszerek identitását.

A 20. század végi, úgynevezett „new complexity” legnagyobb alakja, Brian Feerneyhough a befogadó időérzékének módosításával játszik a „Time and Motion Study I” című, már-már lejátszhatatlanul nehéz szóló basszusklarinét darabban.

A műveket előadó Ensemble Interface 2009-ben alakult Frankfurt am Mainban, és a nagy múltú Ensemble Modern örökségét viszi tovább, amennyiben ez utóbbi hangszeres kurzusának hallgatóiból alakult. 

Fazekas Gergely

Program:

Varga Judit: Anamorphoses 02 (2019)

Ashley Fure: Therefore I was (2012)

Wojtek Blecharz: Torpor (2008)

Marco Stroppa: Osja. Seven Strophes for a Literary Drone (2005–2008)

Brian Ferneyhough: Time and Motion Study I (1971–1977)

Előadók:

Nagy Andrea – klarinét, Anna D´Errico – zongora
Agnieszka Koprowska-Born – ütőhangszerek
Georgia Privitera – hegedű
Christophe Matthias – cselló

Fesztivál Program