MAO – MELIS

A Modern Art Orchestra Melis László számukra komponált műveit illetve dalainak, műveinek  átiratait játssza.

Művészeti vezető: Fekete Kovács Kornél

2020. január 18. 19:30

Budapest Music Center, Koncertterem

1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Halálutak és angyalok 

Fimvetítés a koncert után

Írta és rendezte: Kamondi Zoltán
Zene: Melis László

2020. január 18. 21:30

Budapest Music Center, Könyvtár

1093 Budapest, Mátyás utca 8.

 regisztráció: papp.krisztina@bmc.hu

MAO – MELIS

Melis László 2014-ben kezdte el írni kifejezetten a MAO számára komponált művét, de végül sosem nem fejezte be. A szerzemény a Pepin bácsi meséi címet viseli, melynek egyetlen teljes tételét már játszotta a zenekar a 2015-ös amerikai turnéján. Ezt a művet a zenekar művészeti vezetője és a darab szólistája Fekete-Kovács Kornél kibővíti és befejezi a Modern Art Orchestra számára. Ezzel és több más művel tisztelgünk Melis László emléke előtt az Átlátszó Hang Fesztivál keretein belül.

A koncert első 15 percében az Artisjus támogatásával megvalósuló MAO Master Class – big band zeneszerzői akadémia hallgatójaként Col Legno darabja lesz hallható a zenekar előadásában.

Az akadémia keretei között az évadban szeptembertől májusig egy-egy olyan zeneszerző művét mutatja be a Modern Art Orchestra, akitől eddig még nem játszottak darabot. A zenekar felhívására számos kitűnő munka érkezett, közülük választott a MAO kurátori kara 9 jelentkezőt. Az akadémiának nyitott, regisztrációhoz kötött, szabadon látogatható alkalmai is vannak, ahol betekintést engednek a háttérben folyó munkafolyamatok különböző fázisaiba. Az ezzel kapcsolatos friss információk a zenekar Facebook oldalán találhatók.

 

A Modern Art Orchestra széles körben elismert hazai jazz big band 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet akkori legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A zenekar alapítása óta kizárólag kortárs zenei repertoárral rendelkezik, amely esztendőről esztendőre növekszik, köszönhetően elsősorban a MAO körül tevékenykedő szerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz. A kortárs zenei műhelyként működő együttes példa értékű tevékenységet folytat, hiszen fennállása óta már több, mint huszonöt órányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő alkotó- és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja.

A trombitaművész zeneszerző célja a big band megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak kitágítása és ezeknek a műfajoknak a népszerűsítése. Emellett a zenekar központi szerepet vállal a fővárosi jazz és kortárs komolyzenei életben, hiszen az aktív jazz zenészek nagy részét foglalkoztatja. A ma már nem csak jazz-kedvelő körökben elismert MAO az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott, számtalan koncertet adtak: Budapesten rendszeresen fellépnek a Budapest Music Centerben, turnéztak Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszottak már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

Program:

Col Legno: A Duna 

Melis László: Etüd három tükörre

Dalok a „Halálutak és angyalok”-ból

Pepin bácsi meséi

A szertartás (In memoriam Hajnóczy Péter)

Fesztivál Program