STUDIO DAN

Passage to Risk

2020. január 11. 19:00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

1094 Budapest, Liliom utca 41.

„Átjáró a kockázat irányába” a címe Vinko Globokar 85 éves Párizsban élő zeneszerző munkájának, melyet a Studio Dan zenészei, előadói számára komponált – ismerve az osztrák együttes különös színpadi nyelvét, melyben a performansz, a hangszeres színház, a jazz, a rock, a szabad improvizáció egyaránt jelen van. A kísérlet kockázatának fel vállalása erőt ad és új utakat nyit meg a klasszikus interpretáció művészetéhez szokott hangszereseknek is.

Az est programjának további művei is hűek maradnak ehhez a szellemiséghez. Oxana Omelchuk két, harsonára írt versenyműve több precízen meghatározott utat, és ezek közötti szabad választást kínál a szólisták számára.

Anthony Braxton, az amerikai avantgárd jazz egyik legfontosabb mestere sajátságos language-music rendszerében egyedi  grafikus jelek határozzák meg a kottában azokat a pontokat, ahol az előadóknak lehetősége van az írott anyagból egy időre akár kilépni, és a pillanattól vezérelve együttműködni a zeneszerzővel a kompozíció létrehozásában.

Maja Osojnik, műve hat hangszeres előadója mellé három másik közreműködőt állít, akik különféle instrukciókkal modulálhatják a kompozíciót, így biztosítva átjárást a kockázat territóriumai felé.

PASSAGGIO VERSO IL RISCHIO

Anthony BRAXTON (*1945) – Composition Nr. 228

Vinko GLOBOKAR (*1934) – Passaggio Verso Il Rischio

––

Maja OSOJNIK (*1976) – WARD

Oxana OMELCHUK (*1975) – Wow and Flutter

 

ELŐADÓK:

Sophia Goidinger-Koch – hegedű
Maiken Beer – cselló
Philipp Kienberger – nagybőgő
Thomas Frey – fuvolák
Clemens Salesny – szaxofon, klarinét
Dominik Fuss – trombita
Daniel Riegler – harsona
Michael Tiefenbacher – zongora, billentyűs hangszerek
Mathias Koch – dob
Werner Angerer – hangtechnika
Nina Ortner – színpad- és világítástechnika
Matthias Muche – szóló harsona

Fotó:

 NICOLAS GALANI 

Fesztivál Program