Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált két zeneszerző, Horváth Balázs és Gryllus Samu alapította 2014-ben, számos jól ismert budapesti koncertterem és szervezet, többek között a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest Music Center, Müpa és a FUGA Budapesti Építészeti Központ közreműködésével. 

A fesztivál neve egyben a céljaira is reflektál. Az átláthatóság az újzenében arra vonatkozik, hogy a közönség a koncertek előtt vagy közben interaktív műhelymunkákon és előadásokon vehet részt, amelyek segítik az új kompozíciós elgondolások megértését. Ugyanakkor zenei értelemben az átláthatóság utalhat olyan darabokra is, amelyeknél egyszerre van jelen a hallható és a vizuális réteg – újzenei színház vagy újmédia formájában, – hiszen ezekre kiemelt figyelmet fordít a fesztivál.

 

A kurátorok rendkívül fontosnak tartják, hogy a legújabb művek mellett gyakran hivatkozott, nagy hatással bíró darabokat is bemutassanak az újzene történetéből, különösen azért, mert ezek a vasfüggöny mögötti időszakban nehezen juthattak el Magyarországra. Ezek a művek segíthetik a fogékony és érdeklődő budapesti közönséget a mai újzene innovatív és változatos világának megismerésében. A fesztivál munkáját nagyban támogatják a közreműködő partnerek, maguk a helyszínek, valamint számos Budapesten működő hazai és nemzetközi kulturális intézmény is. 2020-ban megalakult egy tizenkét, művészeti vagy intézményi területen dolgozó szakértőből álló tanácsadó testület. 

 

2020-ban harmadik művészeti vezetőként Dargay Marcell kapcsolódott a fesztivál csapatához. 2021-ben az általános lezárások miatt a fesztivál megszokott változatosságú online eseményekből állt, amelyek jelentős új közönségréteg számára tették elérhetővé  a programokat világszerte. Mindezek kiegészítéseként az éve eleji fesztivál időszakok egy őszi közönség által is látogatott előadások sora követte, majd a 2022-es programsorozattal folytatódott a budapesti fesztivál története. 

Az Átlátszó Hang tizedik születésnapját közel egy hónapon át ünnepelték, 2023 elején, 2024-ben pedig Csomópontok címmel minden eddiginél szélesebb programkínálattal, egy teljes hónapon keresztül, rangos hazai és nemzetközi fellépők közreműködésével folytatódik a fesztivál.

 

A fesztivál tanácsadó testülete: 

Bali János, Csonka András, Darázs Ádám, Dargay Marcell, Fazekas Gergely, Gaál Judit, Gryllus Samu, György-Dóczy Katalin,  Horváth Balázs, Illés Márton, Kaincz Orsolya, Kégl András, Rubik Ernő, Szabó György, Varga Judit, Varga István

 

Alapítók: Gryllus Samu, Horváth Balázs, Szálka Zsuzsanna