Csomópontok

A környező új betör a hajótestbe: ilyenkor a műértők a lék formáiból – melyek rendszerint esetlegesek – próbálnak következtetéseket levonni. Ezek a lékek azonban valójában nem magát az Újat jelentik, hanem pusztán azokat a lyukakat, melyeket annak nyomása ütött, az még nem nyerte el a végső formáját: csupán azokat a pontokat jelzi, melyen áttört – azaz magát a Megnyilatkozás Igényét.

 

Erdély Miklós

 

 

Mi jut eszünkbe arról a szóról, hogy csomó? Az ehetetlen főzelék? A gordiuszi csomó? A megfejtésre-feloldásra váró enigma? Hajdanán a lovagok csomókat kötöttek a zsebkendőjükre, melyek valamilyen fontos dologra emlékeztették őket, melyet nem szabadott elfelejteniök. A végtelennek tűnő vizeken való utazás sebességét csomókban mérik-fejezik ki a hajósok. A szabadtüdős merülő búvárok egykoron úgy mérték a teljesítményüket, hogy a vízbe eresztett kötélen csomók jelezték a métereket. 

 

A csomópontok most ebben a pillanatban azokat a képződményeket jelentik, melyekben különböző energiájú, de valamiért mégis egy fókuszban koncentrálódó erőnyalábok feszülnek egymásnak. Sosem jósolható meg előre, hogy mi fog történni velük és bennük. Néha még az sem látható, hogy pontosan hány és milyen energia koncentrálódott egy ilyen csomóban. Mint az Erdély által emlegetett lékek: valójában itt is csak magát a jelenség létezését tapasztaljuk, milyenségét és hatását még nem. Éppen ezért kell egyformán komolyan vennünk őket. Mert még nem tudhatjuk hogy miként fognak viselkedni. Felrobbannak a bennük feszülő erőktől, vagy éppen halkan és szépen – esetleg észrevétlenül – feloldódnak, feloszlanak?

 

A 2024-es, 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál régi szokásához híven most is az újdonságokra koncentrál –  az újban az értéket, de a régiben is az újat keresve. A teljesség igénye felesleges és értelmetlen is – elvégre a csomópontok még ugye „csak” lékek. A játék tehát véresen komoly, ugyanakkor a felfedezés öröme hajtja: még csomó olyan pont van, amely közös lehet, vagy éppen új tájakra nyithat kapukat.

 

Dargay Marcell

 

 

A fesztivál Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

koncert

Zafraan Ensemble: jouer, sounare, tocar

A németországi Zafraan Ensemble zenéje a társadalom és a mai valóságunk minden oldalára reflektál. A többi művészeti ággal kombinálva a Zafraan a környezetünket figyeli, kutatja és dolgozza fel: az embereket, az eseményeket, a természetet és a technológiát, napjaink normalitásait és abszurditásait.
01.06. 19:00
Zeneakadémia - Solti Terem
koncert

UMZE kamaraegyüttes: Promenade

Két mester, két karmester, két alapmű, és két ősbemutató. Eötvös Péter és Vidovszky László 80. születésnapját megünneplendő Tihanyi László és Horváth Balázs egy-egy – Vidovszky és Eötvös életművéhez kapcsolódó – új darabja hangzik fel ezen az estén.
01.27. 19:00
BMC Koncertterem
filmklub

TELTHÁZ // Elégia

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál filmklubja a 90 éve született Durkó Zsolt (1934-1997) előtt tiszteleg.
01.15. 18:00
BMC Könyvtár